Cukiernia w domu a sanepid

Autor: Redakcja w kategorii: Biznes i firma

Cukiernia w domu a sanepidCukiernia w domu a sanepid. Zmiany od 2019 r.

Obecnie coraz popularniejsze staje się otwieranie mini cukierni w domowym zaciszu przez osoby obnażone talentem w tym kierunku, które dotąd od lat piekły jedynie dla rodziny i przyjaciół.

Jakie warunki trzeba spełnić, aby taka działalność poza lokalem gastronomicznym została dopuszczona przez Sanepid?

Zwierzęta domowe

Z dużym prawdopodobieństwem należy stwierdzić, że sanepid nie wyrazi zgody, jeśli w domu mieszkają zwierzęta – pies, kot czy inni czworonożni przyjaciele.

Wysokość kuchni

Kuchnia nie powinna być raczej niższa niż 2,5 m. W lokalach gastronomicznych wysokość ta nie może być niższa niż 3 m.

Kuchnia powinna być najlepiej zamkniętym pomieszczeniem, nie aneksem kuchennym.

Działalność i orzeczenie o braku przeciwwskazań do pracy w gastronomii

Potrzebne będzie założenie działalności gospodarczej i dysponować orzeczeniem o braku przeciwwskazań do pracy w gastronomii.

Zmiany od 2019 r.

Od 1 stycznia 2019 r. znowelizowano ustawę o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Od tej pory cukiernia nie musi być zatwierdzona przez sanepid, zanim rozpocznie działalność.

Potrzebny jest obecnie wyłącznie wniosek o wpis do rejestru zakładów. Po wpisaniu do rejestru możesz rozpocząć działalność mini cukierni w domu.

Sanepid może, ale nie musi się pojawić na kontroli po rozpoczęciu działalności.

Podstawa wymagań

Wymagania, które musisz spełnić, znajdziesz we wspólnotowym rozporządzeniu w sprawie higieny środków spożywczych, a także na stronie Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: “Mini cukiernia w Twojej domowej kuchni – czy to naprawdę możliwe?”.

***

Po przeczytaniu: “Cukiernia w domu a sanepid”, zapraszamy również do lektury:

Photo by sera on Unsplash

Poprzedni wpis:

Następny wpis: