Osoby, które prowadzą lub też planują sprzedaż żywności do USA bez wątpienia powinna zaciekawić wiadomość dotycząca nowych wymogów, które w tej kwestii zaczęły niedawno obowiązywać. Nie powinno to zresztą dziwić, jeśli spojrzy się na restrykcyjną politykę FDA (ang. Federal Food and Drugs Administration – Agencja ds. Żywności i Leków).
Sprzedaż żywności do USA – nowe wymogi
4 stycznia 2011 roku podpisano FSMA (ang. Food Safety Modernization Act), czyli akt zmieniający regulacje bezpieczeństwa żywności w USA.
Część postanowień tego dokumentu zaczęła jednak obowiązywać dopiero 16 września 2016 roku.
Chodzi tu przede wszystkim o obowiązek zatrudnienia w zakładach przetwórstwa żywności i pasz, z którego ma miejsce sprzedaż żywności do USA pracownika na stanowisku Preventive Controls Qualified Individual.
>>> Poznaj wyjątkowe prawnicze podcasty!
Ma to być osoba, która z pozytywnym wynikiem przeszła szkolenie z rozwoju i stosowania środków zapobiegawczych opartych na ryzyku przynajmniej równym do otrzymanego w oparciu o standaryzowany program uważany za właściwy przez FDA, bądź która na innej drodze otrzymała kwalifikacje przez swoje doświadczenie zawodowe, w którym to brała udział w opracowywaniu oraz stosowaniu systemów bezpieczeństwa żywności.
Pierwsze takie kursy już się odbywają, o czym więcej na blogu Prawo żywnościowe.
Zdjęcie: Karolina Grabowska
***
Koniec służby kontraktowej w wojsku
23 kwietnia 2022 roku weszła w życie ustawa o obronie Ojczyzny. Zastąpiła wcześniejsze przepisy zebrane w ustawie o powszechnym obowiązku obrony Rzeczpospolitej Polskiej.
Jedną z najważniejszych zmian jest koniec służby kontraktowej w wojsku. I właśnie tym tematem zajmiemy się w niniejszym artykule.
Odpowiemy także na pytania jak wygląda przejście z kontraktu na żołnierza zawodowego oraz co musisz zrobić w sytuacji, gdy jesteś żołnierzem na kontrakcie, a nie chcesz być żołnierzem zawodowym [Czytaj dalej…]