Od 24 marca 2021 r. można przekazywać żywność po dacie na cele społeczne. Żywność po dacie można przekazywać na cele charytatywne. Potrzebne są pilne zmiany w regulacjach krajowych.
Data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia. Zmiany w prawie unijnym.
Rewolucyjne zmiany w regulacji unijnej
Wychodząc na przeciw potrzebie ograniczenia marnowania żywności, Unia Europejska znowelizowała rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie higieny środków spożywczych.
Co to oznacza w praktyce?
Od 24 marca 2021 r. Producenci, sprzedawcy i inni przedsiębiorcy w łańcuchu dostaw żywności mogą przekazywać żywność na cele społeczne po upływie tzw. daty minimalnej trwałości.
Jak było do tej pory?
Przed zmianą taka praktyka była nielegalna i karalna, bez względu na to, czy upływ daty powodował jakościowe pogorszenie produktu czy też nie.
Podstawą jest tutaj art. 52 ustawy z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Środki spożywcze nie mogły znajdować się w obrocie po upływie daty minimalnej trwałości i terminu przydatności do spożycia.
>>> Czy tylko właściciel odpowiedzialny jest za szkody wyrządzone przez swoje zwierzę?
Naruszenie tego przepisu jest zagrożone grzywną (art. 100 ust. 1 pkt. 1).
Zakaz ten dotyczy także żywności przekazywanej na cele charytatywne.
Wobec powyższego krajowe regulacje w tym zakresie stoją obecnie w sprzeczności z regulacjami unijnymi. Potrzebna będzie pilna nowelizacja ustawy.
Data minimalnej trwałości a termin przydatności do spożycia
Istotne jest podkreślenie różnicy między tymi pojęciami.
Datą minimalnej trwałości środka spożywczego oznaczamy datę, do której dany środek zachowuje swoje szczególne właściwości pod warunkiem jego właściwego przechowywania.
>>> Czy warto inwestować w nieruchomość z lokatorem?
Takie środki opatrzone są sformułowaniem „Najlepiej spożyć przed…”.
Datę minimalnej trwałości zastępuje się terminem przydatności do spożycia, jeśli chodzi o środki spożywcze, które z mikrobiologicznego punktu widzenia w krótkim czasie ulegają zepsuciu i z tego powodu szybko mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie zdrowia ludzkiego.
Wtedy używamy zapisu „Należy spożyć do…”.
Co z bezpieczeństwem takiej żywności?
Tak, takie działanie jest bezpieczne. Nowa regulacja nie naraża zdrowia i życia beneficjentów, gdyż należy pamiętać o różnicy w rozumieniu „daty minimalnej trwałości” a „terminu przydatności do spożycia”.
Upływ daty minimalnej przydatności nie sprawia, że produkt staje się niebezpieczny dla zdrowia, może stracić swoje pierwotne optymalne walory jakościowe.
>>> Nauczycielu, czy dni wolne na opiekę nad dzieckiem możesz wykorzystać na godziny?
Rozporządzenie zezwala obecnie jedynie na niekomercyjny obrót żywności tylko po upływie daty minimalnej trwałości, a nie terminu przydatności do spożycia.
Rozporządzenie wprowadza ponadto warunki konieczne do spełnienia, jeśli żywność ma zostać przekazana na cele społeczne.
Żywność taka nie może Stanowic zagrożenia życia i zdrowia konsumentów, a także jest zdatna do spożycia. Ocena należy każdorazowo do przedsiębiorcy, który żywność przekazuje.
Więcej na ten temat przeczytasz w artykule: Żywność po dacie w obrocie: to już dozwolone!
Zdjęcie Joel Muniz pochodzi z Unsplash
***
Upadłość konsumencka w pigułce
Upadłość konsumencka także do jednoosobowej działalności gospodarczej. Nowelizacja prawa upadłościowego. Kogo dotyczą zmiany?
Nowelizacja prawa upadłościowego weszła w życie 24 marca 2020 r. Osoby zadłużone prowadzące jednoosobową działalność gospodarczą traktowane są jak konsumenci.
Co ważne, od wejścia w życie nowelizacji przyczyny niewypłacalności [Czytaj dalej…]