Informacja o alergenach w karcie dań

Piotr Jankowski Piotr Jankowski

Zdrowie i zadowolenie klientów przy prowadzeniu gastronomii jest czynnikiem gwarantującym powodzenie w branży. Aby temu sprostać i nie narazić się na kary Sanepidu, musisz poinformować ich o składzie serwowanych potraw. Przede wszystkim zaś, konieczne jest wskazanie alergenów, czyli produktów, które mogą wywołać alergię pokarmową.

Obowiązek ten dotyczy każdego zakładu żywienia zbiorowego, inaczej – każdego punktu gastronomicznego (w tym cateringu). Informacje, podaje się w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu, a więc takiemu, który zamierza dokonać konsumpcji posiłku. Może to być, i w zasadzie powinna – karta dań. Możesz takie informacje zamieścić też na swojej stronie internetowej. Przede wszystkim jednak poinformuj o tym swój personel.

W przypadku niewywiązania się z przedstawionego obowiązku, Sanepid może na Ciebie nałożyć karę pieniężną. Przy czym na chwilę obecną Inspektorzy są dość wyrozumiali, toteż zwykle kończy się na upomnieniu.

Spis niezbędnych do wykazania alergenów bądź substancji powodujących reakcję nietolerancji znajduje się w załączniku nr II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011. Lista wraz z pomysłem jej wdrożenia do karty dań dostępna jest również na moim blogu, przy wpisie dotyczącym obowiązku informowania o alergench.

Autor: Piotr Jankowski, aplikant radcowski, autor bloga Prawo w hotelu, restauracji, kawiarni.

Poprzedni wpis:

Następny wpis: